Mijn favorieten

Verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Een makelaar is een makelaar zou u kunnen denken. Toch kan een makelaar verschillende rollen hebben. De meeste mensen weten nl. niet dat een makelaar alleen voor de koper óf de verkoper van hetzelfde huis mag optreden.
  • Een aankoopmakelaar behartigt alleen de belangen van de koper.

  • Een verkoopmakelaar werkt alleen voor de verkoper.

  • Een makelaar werkt dus nooit voor beide partijen tegelijk.

Aankoopmakelaar of verkoopmakelaar?

Een NVM-makelaar werkt bij de transactie van een woning nooit voor twee partijen tegelijk. Dat zou niet correct zijn. U kunt het vergelijken met een juridisch geschil, in zo'n geval neemt ook elke partij een eigen advocaat in de arm. Met een makelaar is het eigenlijk net zo. Als we al voor de verkoper werken, kunnen we u onmogelijk eerlijk adviseren over de aankoop van die woning. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Afhankelijk of u een makelaar nodig hebt voor het kopen of het verkopen van een huis, spreken we van een aankoopmakelaar of een verkoopmakelaar.
Natuurlijk kan een NVM-makelaar de ene keer een aankoopmakelaar zijn en de ander keer een verkoopmakelaar. Want zowel van aankoop als verkoop hebben we verstand.

U kunt natuurlijk ook de complete NVM brochure over de verschillen tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar nalezen.